Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 210 1111

Aqua Premium Plus 200 Turbo Napkollektor
Aqua Premium Plus 200 Turbo Napkollektor
209 990 Ft 
176 990 Ft

Aqua Premium Plus 200 Turbo Napkollektor

Aqua Premium Plus 200 Turbo Napkollektor
Aqua Premium Plus 200 Turbo Napkollektor
Aqua Premium Plus 200 Turbo Napkollektor
 • 4 - 5 fős háztartás számára, ingyen használati melegvíz előállítás.
 • Gravitációs nyitott rendszer
 • 3 évszakos üzemi működés
 • Napi átlagos vízkapacitás: 200 liter
 • Csövek száma: 18 db Turbó cső
 • Tartály űrtartalma: 159 liter
16
209 990 Ft 
176 990 Ft
Început: 01.03.2024   În limita stocului!
Discount: 16
Economisire 33 000 Ft
Vă recomandăm urmatoarele accesorii
Descriere

Általános leírás

 • Az Aqua Premium Plus 200 típusú napkollektor, kiválóan alkalmas, 4-5 fős háztartások használati melegvízének előállítására.
 • A rendszer, a 18 vákuumcsővel, átlagosan 200 liter használati melegvíz előállítására alkalmas naponta.
 • Működését tekintve, egy nyitott üzemű napkollektorról beszélünk, amely azt jelenti, hogy a használati melegvíz, közvetlenül melegszik fel a rendszerben. (LÁSD Nyitott, vagy Zárt rendszer)
 • A rendszer gravitációs, amely azt jelenti, hogy a lejövő melegvíz nyomása, gravitációs elven növekszik. Tehát minél nagyobb a különbség a napkollektor, és a legmagasabb vízelvételi hely között, annál nagyobb lesz a lejövő víz nyomása.
 • Az Aqua Premium Plus 200-at csak és kizárólag TURBÓ csövekkel forgalmazzuk. Ezek, a hagyományos alumínium bevonat helyett, réz bevonattal vannak ellátva, ezáltal is maximalizálva a beeső napsugárzás abszorbációját.

 

A rendszer fő részei:

 • 1 darab, 159 literes űrtartalmú Nagytartály
 • 1 darab 5 literes űrtartalmú, Utántöltő tartály
 • 1 szett Vázszerkezet, amely ferde tetőre való szerelésre alkalmas.
 • 18 darab Turbó vákuumcső
 • 1 darab Levegőztető pipetta
 • 18 darab fekete porvédő gumi
 • 18 darab csészetartó
 • 18 darab szilikon tömítés (Beépítve a rendszer nagytartályába)
 • 1 darab fekete gumitömítés a nagy és az utántöltő tartály közötti szigetelésre

 

 A rendszer működése

 • Utántöltés

A napkollektor utántöltése, a Nagytartály tetején található, utántöltő tartály segítségével történik. A hálózati hidegvízet, belevezetjük, az utántöltő tartályba. Az ott elhelyezkedő úszó, a víz szintjét érzékelve, zárja és nyitja az úgynevezett, Jakab-szelep tömítéssel a víz útját, ezáltal állandósítva a víz szintjét a kollektorban. A rendszer csak annyi vizet pótol, mint amennyit elhasználtunk belőle. A Nagytartályba beáramló hidegvíz, egy búvárcső segítségével, közvetlenül, annak aljába ömlik be, így megelőzve, hogy az, lehűtse a tartály felső részében rétegződő magas hőmérsékletű vizet.

Az utántöltő tartályról részletesen, a lenti képen tájékozódhat.

 • Vízmelegítés

Miután a napkollektort a fent említett módon feltöltöttük, elkezdődik a termelési szakasz, amely során, a tárolóban felgyűlt vízmennyiséget, a rendszer elkezdi felmelegíteni. A vákuum csövekben, az abszorbált hőenergia következtében, a víz elkezd felmelegedni, majd a meleg víz könnyebb fajsúlya miatt felemelkedik a nagytartály felső részébe, helyére pedig hidegvíz áramlik. Így gyakorlatilag egy a hideg és meleg víz fajsúlykülönbsége következtében kialakuló, folyamatos áramlás alakul ki a napkollektor belsejében. A már felmelegedett vizet, egy a Nagytartály felső részébe felnyúló búvárcsővel vesszük el, ezáltal mindig a legmelegebb vizet elvonva a rendszerből.

 • Téliesítés

A rendszer, egy úgynevezett 3 évszakos modell. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a napkollektort tavasz, nyár, ősz ciklusban lehet használni. Amikor a hőmérséklet tartósan 0 fok alá esik, akkor a külön az erre a célra a nagytartály alján elhelyezett leeresztő nyílást egy csappal megnyitva, a kollektor vizét le kell engedni.

Lásd lentebb: A nagytartály vázlatos rajza, a kistartály vázlatos rajza,  valamint a turbó vákuumcsövek működési rajza.

 

 

 

gravitációs nagytartály

 

 

Bekötési lehetőségek:

 • Bekötés meleg ágra:

Ezt a bekötési módot akkor lehet alkalmazni, ha ki akarjuk kerülni a meleg víz előállító berendezést vagy a napkollektor vizét, közvetlenül a felhasználási pontra szeretnénk vezetni.

Ez abban az esetben fontos, amennyiben a vízmelegítőnk, nem képes érzékelni a beérkező víz hőfokát. Például egy régi típusú fali vízmelegítő esetében, a kazán automatikusan elkezdené melegíteni, a már forró vizet.

Alternatív megoldásként, a vízmelegítő bemenő hideg ágába is bevezethetjük a napkollektor vizét, és két csappal szabályozva módosíthatjuk a víz útját.

 • Gravitációs alap bekötés:

A gravitációs alap bekötést akkor kell alkalmazni, ha a napkollektor kellő magasságra van felszerelve és a meleg vízcsaphoz a leérkező víz elég nagy nyomással érkezik. A beépített termosztatikus keverőszelep a forrázás elkerülésére szolgál.

 • Nyomásfokozó szivattyús bekötés

Abban az esetben, amennyiben a kollektort nem lehet elég magasra felszerelni, nyomásfokozó szivattyú bekötése ajánlott. A szivattyúhoz csatolt áramláskapcsoló szerepe az, hogy a meleg vízcsap kinyitásakor az áramláskapcsoló ad egy jelet a szivattyúnak, ami ettől be - ill. kikapcsol.

Természetesen itt is szükség van magasság különbségre a legmagasabb vízelvételi hely és a napkollektor között, mivel az áramláskapcsoló csak akkor működik, ha saját magától átfolyik rajta bizonyos mennyiségű folyadék.

Gravitációs alap bekötés

Kiemelten javasolt, a bekötés során alkalmazni a következő kiegészítő termékeket:

 • Visszacsapó szelep

A visszacsapó szelep alkalmazásával, elkerülhető a rendszerbe történő visszadolgozás. Ez a kollektorból lejövő meleg víz, és a hálózatból érkező hideg víz, egy csapban történő lefojtásából alakulhat ki, és bizonyos mértékben visszadolgozhatja a vizet a napkollektorba. Ez 100%-osan megelőzhető, egy 3/4’’- os visszacsapó szelep, a lejövő meleg víz ágra történő beiktatásával.

 • Nyomáscsökkentő

Mivel az utántöltő tartályba, a hálózatból érkező hidegvíz nyomása, nem lehet több mint 1,2-2 Bar, ezért az utántöltő tartályba felmenő hideg ágra, mindenképpen javasoljuk, egy nyomáscsökkentő bekötését, amely a nyomásingadozások megszüntetésével, megelőzi az utántöltő tartályban a Jakab-szelep meghibásodását. A tökéletesen ideális működéshez, igyekezzenek a felmenő nyomást 1,5 Bar körül tartani.

 • Nyomásfokozó szivattyú

(Lásd fentebb, nyomásfokozó szivattyús bekötés)

 • Termosztatikus keverőszelep

A lejövő vízhőfok maximalizálásával, megelőzhetőek a forró vízzel való érintkezésből fakadó balesetek

Info produs
Gyártó
Grünpower
Numar articol
GP-180
Masa
74,5 kg/db
Műszaki Adatok

Nagytartály:

Anyaga: Belső fala Inox lemez, kívül pedig szerkezeti acél . A festés porszórással készült.

Mérete: 1500 x 440 mm

Tárolókapacitása: 200 liter


Szigetelés: A tartály belső, és külső fala között, egy 5 cm vastag poliuretán habszigetelés található, mely fontos szerepet játszik az éjszakai visszahűlés megakadályozásában.


A tartály alján, két leeresztő nyílás található:


- Egy ¾-es leeresztő nyílás, mely a tartály teljes tartalmának a téli leeresztésére szolgál
- A másik, egy szintén ¾-es csonk, melyből a tartály belsejébe egy búvárcső nyúlik fel, ezáltal elérve azt, hogy a lejövő melegvizünk, mindig a tartály felső/legmelegebb részéből engedje le a vizet


A tartály tetején, egy kipárolgó, és egy utántöltő nyílás található:


- A kipárolgó nyílás, egy ½-es csonkban végződik, melyhez egy pipetta csatlakoztatható. Ezen a ponton tudja a tartály kiengedni, a forráspontra jutott folyadékot, ezáltal megoldva a túlnyomás problémáját.
- Az utántöltő nyílás, egy ½-es csonkban végződik, melyre az utántöltő tartály csatlakozik.
- Az szemközti oldal alsó harmadában helyezkednek el, a vákuumcsövek bemeneti nyílásai. premiumplus200kistartaly vákumcső

Téliesítés
Az Aqua Prémium Plus 200 Turbó téliesítése :  A Grünpower típusú, felsőtartályos napkollektorokat, amennyiben a hőmérséklet tartósan - 5 Celsius fok alá esik, téliesíteni, vagyis vízteleníteni kell. Ezt, a különböző típusú napkollektorok esetében, a következő módon kell végrehajtani: A víztelenítést a napkollektor felmenő hidegvíz ágának elzárásával (1), és a tartály alján található vízleeresztő (2) segítségével végezhetik el (Nem összekeverendő, a lejövő melegvíz ággal). A vákuumcsöveket nem szükséges vízteleníteni, mivel a bennük maradt víz néhány nap alatt elpárolog.

Lásd a képen:

1: Nagytartály utántöltési csonk
2: Lejövő használati meleg víz csonk
3: Nagytartály víztelenítő csonk tartály
Recenzii
Scrie prima recenzie pentru acest produs!
Produse similare