Categorii
Newsletter
Ofertă de produse
Număr vizitatori
0
2
7
0
9
4
5
Parteneri
Certificat
SSL Certificate
Detalii produs


Aqua Special Turbo Napkollektor

-17%
NOU
Aqua Special Turbo Napkollektor
 • Aqua Special Turbo Napkollektor
 • Aqua Special Turbo Napkollektor
149 990 Ft 
124 990 Ft
Început: 10.10.2023   Sfârșit: 22.12.2023
Timp rămas din promoție:
 • 2 - 3 fős háztartás számára, ingyen használati meleg víz előállítás.
 • Gravitációs nyitott rendszer
 • 3 évszakos üzemi működés
 • Napi átlagos vízkapacitás: 120 liter
 • Csövek száma: 11 db Turbó cső
 • Tartály űrtartalma: 100 liter
 • Általános leírás


  - Az Aqua Special Turbo típusú napkollektor, kiválóan alkalmas, 2-3 fős háztartások használati meleg vízének előállítására.
  - A rendszer, a 11 vákuumcsővel, átlagosan 120 liter használati meleg víz előállítására alkalmas naponta.
  - Működését tekintve, egy nyitott üzemű napkollektorról beszélünk, amely azt jelenti, hogy a használati meleg víz, közvetlenül melegszik fel a rendszerben.
  - A rendszer gravitációs, amely azt jelenti, hogy a lejövő meleg víz nyomása, gravitációs elven növekszik. Tehát minél nagyobb a különbség a napkollektor, és a legmagasabb vízelvételi hely között, annál nagyobb lesz a lejövő víz nyomása.
  - Az Aqua Special Turbo-t csak és kizárólag TURBÓ vákuumcsövekkel forgalmazzuk. Ezek, a hagyományos alumínium bevonat helyett, réz bevonattal vannak ellátva, ezáltal is maximalizálva a beeső napsugárzás abszorbációját.

  A rendszer fő részei:


  - 1 darab, 100 literes űrtartalmú Nagytartály
  - 1 darab 5 literes űrtartalmú, Utántöltő tartály
  - 1 szett Vázszerkezet, amely ferde tetőre való szerelésre alkalmas.
  - 11 darab Turbó vákuumcső
  - 1 darab Levegőztető pipetta
  - 11 darab fekete porvédő gumi
  - 11 darab csészetartó
  - 11 darab szilikon tömítés (Beépítve a rendszer nagytartályába)
  - 1 darab fekete gumitömítés a nagy és az utántöltő tartály közötti szigetelésre


  A rendszer működése


  - Utántöltés


  A napkollektor utántöltése, a Nagytartály tetején található, utántöltő tartály segítségével történik. A hálózati hideg vizet, belevezetjük, az utántöltő tartályba. Az ott elhelyezkedő úszó, a víz szintjét érzékelve, zárja és nyitja, az úgynevezett Jakab-szelep tömítéssel a víz útját, ezáltal állandósítva a víz szintjét a kollektorban. A rendszer csak annyi vizet pótol, mint amennyit elhasználtunk belőle. A Nagytartályba beáramló hidegvíz, egy búvárcső segítségével, közvetlenül, annak aljába ömlik be, így megelőzve, hogy az, lehűtse a tartály felső részében rétegződő magas hőmérsékletű vizet.
  Az utántöltő tartályról részletesen, a lenti képen tájékozódhat.


  - Vízmelegítés

   

  Miután a napkollektort a fent említett módon feltöltöttük, elkezdődik a termelési szakasz, amely során, a tárolóban felgyűlt vízmennyiséget, a rendszer elkezdi felmelegíteni. A vákuum csövekben, az abszorbált hőenergia következtében, a víz elkezd felmelegedni, majd a meleg víz könnyebb fajsúlya miatt felemelkedik a nagytartály felső részébe, helyére pedig hidegvíz áramlik. Így gyakorlatilag egy a hideg és meleg víz fajsúlykülönbsége következtében kialakuló, folyamatos áramlás alakul ki a napkollektor belsejében. A már felmelegedett vizet, egy a Nagytartály felső részébe felnyúló búvárcsővel vesszük el, ezáltal mindig a legmelegebb vizet elvonva a rendszerből.


  - Téliesítés


  A rendszer, egy úgynevezett 3 évszakos modell. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a napkollektort tavasz, nyár, ősz ciklusban lehet használni. Amikor a hőmérséklet tartósan 0 fok alá esik, akkor a külön az erre a célra a nagytartály alján elhelyezett leeresztő nyílást egy csappal megnyitva, a kollektor vizét le kell engedni.
  Lásd lentebb: A nagytartály vázlatos rajza, a kistartály vázlatos rajza, valamint a turbó vákuumcsövek működési rajza.

  gravitációs nagytartály

   

   

  Bekötési lehetőségek:

   

  • Bekötés meleg ágra

  Ezt a bekötési módot akkor lehet alkalmazni, ha ki akarjuk kerülni a meleg víz előállító berendezést vagy a napkollektor vizét, közvetlenül a felhasználási pontra szeretnénk vezetni.

  Ez abban az esetben fontos, amennyiben a vízmelegítőnk, nem képes érzékelni a beérkező víz hőfokát. Például egy régi típusú fali vízmelegítő esetében, a kazán automatikusan elkezdené melegíteni, a már forró vizet.

  Alternatív megoldásként, a vízmelegítő bemenő hideg ágába is bevezethetjük a napkollektor vizét, és két csappal szabályozva módosíthatjuk a víz útját.

  • Gravitációs alap bekötés

  A gravitációs alap bekötést akkor kell alkalmazni, ha a napkollektor kellő magasságra van felszerelve és a meleg vízcsaphoz a leérkező víz elég nagy nyomással érkezik. A beépített termosztatikus keverőszelep a forrázás elkerülésére szolgál.

  • Nyomásfokozó szivattyús bekötés

  Abban az esetben, amennyiben a kollektort nem lehet elég magasra felszerelni, nyomásfokozó szivattyú bekötése ajánlott. A szivattyúhoz csatolt áramláskapcsoló szerepe az, hogy a meleg vízcsap kinyitásakor az áramláskapcsoló ad egy jelet a szivattyúnak, ami ettől be - ill. kikapcsol.

  Természetesen itt is szükség van magasság különbségre a legmagasabb vízelvételi hely és a napkollektor között, mivel az áramláskapcsoló csak akkor működik, ha saját magától átfolyik rajta bizonyos mennyiségű folyadék.

  gravitációs bekötés

   

  Kiemelten javasolt, a bekötés során alkalmazni a következő kiegészítő termékeket:

  • Visszacsapó szelep

  A visszacsapó szelep alkalmazásával, elkerülhető a rendszerbe történő visszadolgozás. Ez a kollektorból lejövő meleg víz, és a hálózatból érkező hideg víz, egy csapban történő lefojtásából alakulhat ki, és bizonyos mértékben visszadolgozhatja a vizet a napkollektorba. Ez 100%-osan megelőzhető, egy 3/4’’- os visszacsapó szelep, a lejövő meleg víz ágra történő beiktatásával.

  • Nyomáscsökkentő

  Mivel az utántöltő tartályba, a hálózatból érkező hidegvíz nyomása, nem lehet több mint 1,2-2 Bar, ezért az utántöltő tartályba felmenő hideg ágra, mindenképpen javasoljuk, egy nyomáscsökkentő bekötését, amely a nyomásingadozások megszüntetésével, megelőzi az utántöltő tartályban a Jakab-szelep meghibásodását. A tökéletesen ideális működéshez, igyekezzenek a felmenő nyomást 1,5 Bar körül tartani.

  • Nyomásfokozó szivattyú

  (Lásd fentebb, nyomásfokozó szivattyús bekötés)

  • Termosztatikus keverőszelep

  A lejövő vízhőfok maximalizálásával, megelőzhetőek a forró vízzel való érintkezésből fakadó balesetek

   

 • Gyártó
  Grünpower
  Numar articol
  GP-11
  Status
  NOU    
  Masa
  54,5 kg/db
 • grst

  kistartaly

  vákumcső

 • Az Aqua Special Turbó téliesítése:

  A Grünpower típusú, felsőtartályos napkollektorokat, amennyiben a hőmérséklet tartósan - 5 Celsius fok alá esik, téliesíteni, vagyis vízteleníteni kell. Ezt, a különböző típusú napkollektorok esetében, a következő módon kell végrehajtani:

  A víztelenítést a napkollektor felmenő hidegvíz ágának elzárásával (1), és a tartály alján található vízleeresztő (2) segítségével végezhetik el (Nem összekeverendő, a lejövő melegvíz ággal). A vákuumcsöveket nem szükséges vízteleníteni, mivel a bennük maradt víz néhány nap alatt elpárolog.

  Lásd a képen:

  1: Nagytartály utántöltési csonk
  2: Lejövő használati meleg víz csonk
  3: Nagytartály víztelenítő csonk

  tartály

Creare magazin online