Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 210 1111

BIG-PIPE 200 Napkollektor Rendszer
BIG-PIPE 200 Napkollektor Rendszer
549 990 Ft 
499 990 Ft

BIG-PIPE 200 Napkollektor Rendszer

BIG-PIPE 200 Napkollektor Rendszer
BIG-PIPE 200 Napkollektor Rendszer
BIG-PIPE 200 Napkollektor Rendszer
BIG-PIPE 200 Napkollektor Rendszer
BIG-PIPE 200 Napkollektor Rendszer
BIG-PIPE 200 Napkollektor Rendszer
 • 4 - 5 fős háztartás számára, ingyen használati meleg víz előállítás.
 • Zárt rendszer
 • 4 évszakos üzemi működés
 • Napi átlagos vízkapacitás: 200 liter
 • Csövek száma: 20 db BIG-PIPE vákuumcső
9
549 990 Ft 
499 990 Ft
Kezdete: 2024.03.01   A készlet erejéig!
Kedvezmény: 9
Megtakarítás 50 000 Ft
Részletek

Általános leírás

 • Az BIG-PIPE 200 típusú napkollektor-rendszer, kiválóan alkalmas, 4-5 fős háztartások használati meleg vizének előállítására, valamint, fűtésrásegítésre is használható.
 • A rendszer, a BIG-PIPE vákuumcsővel, átlagosan 200 liter használati meleg víz előállítására alkalmas naponta.
 • Működését tekintve, egy zárt üzemű napkollektorról beszélünk, amely azt jelenti, hogy a rendszerben, egyfolyamatosan keringő folyadék, felelős, a használati meleg vizünk felmelegítéséért.
 • A BIG-PIPE 200-at csak és kizárólag TURBÓ csövekkel forgalmazzuk. Ezek, a hagyományos alumínium bevonat helyett, réz bevonattal vannak ellátva, ezáltal is maximalizálva a beeső napsugárzás abszorbációját.
 • A hagyományostól HEAt-PIPE csövektől eltérően, a BIG-PIPE rendszerek vákuumcsövei, 12 mm helyett, 24 mm-es kondenzátorral vannak ellátva, ezáltal sokkal nagyobb hő-átadó felületet képezve az osztógyűjtőben.

 

A rendszer fő részei:

 • 1 db hő-osztógyűjtő
 • 1 szett vázszerkezet
 • 20 db BIG-PIPE turbó vákuumcső
 • 1 db 24 literes szolár tágulási tartály
 • 1 db munkaállomás, mely tartalmazza a szivattyúállomást, valamint az elektronikus vezérlést

 

A rendszer működése

 • Vízmelegítés folyamata

Míg a nyitott rendszerek esetében, a vízmelegítés minden esetben közvetlen módon zajlik, a zárt rendszerek esetében, ez a folyamat mindig közvetett. A vákuumcsövekben, egy réz cső helyezkedik el mely végén egy 24 mm átmérőjű kondenzátor található, mely becsatlakozik egy hő-osztógyűjtőbe. Ez egy speciálisan kialakított, szigetelt csővezeték. A réz csőben, alacsony forráspontú folyadék kering, amely a vákuumcsőben felgyülemlett hőenergia hatására felforr, és felemelkedik a kondenzátorba, ahol átadja hőenergiáját az ott folyamatosan keringő folyadéknak, így felmelegítve azt. Tehát, a nyitott rendszerekkel szembe, a zárt rendszerek esetében, a vákuumcsövekben nem található víz. Az említett folyadék, a rendszerben folyamatosan keringve, áthalad a bojler, vagy meleg víz-tároló hőcserélőjén, ezáltal átadva hőjét a tartály vizének.

 • 4 évszakos működés

A zárt rendszerek esetében, nincs szükség téliesítésre, mivel a keringő folyadék, egy szolár fagyállóból, és ioncserélt vízből álló vegyület. Ezért nem áll fenn fagyásveszély. Ez azt is jelenti, hogy a rendszert, az év minden napján, függetlenül a hőmérséklettől, tudjuk használni. Tehát, amennyiben a téli időszakban, van napsugárzás, úgy a rendszer is, bár eltérő hatásfokkal, de folyamatosan működni fog.

Bekötési lehetőségek használati meleg vízre:

 • Direkt, használati meleg víz, alapbekötés

Ez a bekötés egy direkt, napkollektorral történő használati meleg víz előállítást mutat be. A napkollektorban keringő szolár folyadék keresztülhalad egy indirekt tároló, hőcserélő spirálján, ami felmelegíti a tartályban lévő vizet. A tartályban felmelegedett vizet, közvetlenül, direkt módon vesszük el, annak felső rétegéből. A nyert meleg víz hőfokát, egy keverőcsappal minden esetben szabályozni kell. A tartályból elvett vízmennyiséget, egy alsó, bemenő hideg víz ágon pótoljuk. Ajánlatos a tárolóba fűtőbetétet beépíteni, amit méretezni kell.

 • Direkt, használati meleg víz, kazános bekötés

Ebben az esetben, a használati meleg víz előállítását, két külön opcióval oldjuk meg. Az egyes opció a napkollektori ág, ahol a napkollektorban keringő szolár folyadék keresztülhalad egy indirekt tároló, Primer ágon, az első hőcserélő spirálján, ami felmelegíti a tartályban lévő vizet. Abban az estben, ha nincs elég napsütés, tehát a napkollektor nem tudja előállítani a szükséges meleg vizet, vagy a hőfok nem éri el a kívánt szintet, akkor a kettes opcióként szolgáló kazán bekapcsol, felmelegítve a Szekunder ágon, a második hőcserélőben áthaladó vizet, ezáltal elérve a tartályban elvárt hőmérsékletet. FONTOS, hogy amennyiben van napsütés, de a kívánt melegségi szintet, nem képes elérni a tartályban, a második opcióként szolgáló kazán, csak rásegít a tartály tartalmának felfűtésére. Ez szintén egy hatalmas energia megtakarítást jelent.  A tartályban felmelegedett vizet, közvetlenül, direkt módon vesszük el, annak felső rétegéből. A nyert meleg víz hőfokát, egy keverőcsappal minden esetben szabályozni kell. A tartályból elvett vízmennyiséget, egy alsó, bemenő hideg víz ágon pótoljuk.

 • Indirekt, kazános, használati meleg víz bekötés

Ebben az esetben, a használati meleg víz előállítását, két külön opcióval oldjuk meg. Az egyes opció a napkollektori ág, ahol a napkollektorban keringő szolár folyadék keresztülhalad egy indirekt tároló, Primer hőcserélő spirálján, ami felmelegíti a tartályban lévő vizet. Abban az estben, ha nincs elég napsütés, tehát a napkollektor nem tudja előállítani a szükséges meleg vizet, vagy a hőfok nem éri el a kívánt szintet, akkor a kettes opcióként szolgáló kazán bekapcsol a Szekunder ágon, és közvetlenül, a tartály vizébe való bekeringetéssel melegíti fel annak tartalmát. Ebben az esetben, a használati meleg víz, a tartály második hőcserélőjén keresztülhaladva melegszik fel. Tehát a vizet, indirekt módon, egy a tartályon áthaladó hőcserélőből nyerjük.

 

 

 

Klasszikus, több kollektoros, BIG-PIPE fűtésrásegítés

A Primer körön lévő napkollektorokból álló egységen áthaladó szolár folyadékot, belevezetjük a puffer tárolónk első hőcserélőjébe. Ezen áthaladva, leadja hőenergiáját, és felmelegíti annak vizét. A tartály második hőcserélőjébe, belevezetjük, a Szekunder körön lévő fűtési rendszerünkben keringő folyadékot, amely a tartályon áthaladva felmelegszik, és felmelegedett állapotban tér vissza a fűtési rendszerünkbe. A lenti bekötési rajz, egy elvi bekötés, melyhez javasolt egy kazán, további bekötése. Így amennyiben a napkollektoros rendszer nem melegíti fel az elvárt szintre a puffer tároló vizét, a kazán bekapcsol, és rásegít. A puffer tárolóból használati meleg vizet is el tudunk venni. A felmelegedett vizet, közvetlenül, direkt módon vesszük el, a tartály felső rétegéből. A nyert meleg víz hőfokát, egy keverőcsappal minden esetben szabályozni kell. A tartályból elvett vízmennyiséget, egy alsó, bemenő hideg víz ágon pótoljuk.

Ezen rendszerek kialakítása, komoly mérnöki tervezést, és felmérést igényel. Természetesen ennek ellenére is számítani kell arra, hogy ez a fűtési rendszer Magyarországon nem biztos, hogy 100 %-os, mivel a napsütéses órák a téli időszakban nagyon alacsony, fűtsünk vele. Ezért, ezt a rendszert leginkább a tavaszi, valamint az őszi átmeneti időszakban tudjuk kihasználni, a fűtési rendszerünk támogatására, rásegítésére.

 

Adatok
Gyártó
Grünpower
Cikkszám
BP-200
Tömeg
88,5 kg/db
Műszaki Adatok
Próba
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!